CE: Concurenţa în telecom a crescut, însă piaţa unică rămâne un deziderat

CE: Concurenţa în telecom a crescut, însă piaţa unică rămâne un deziderat

Pieţele de telecomunicaţii din Uniunea Europeană au devenit mai competitive, cetăţenii şi companiile beneficiază de servicii mai multe la preţuri mai mici, însă piaţa unică de telecomunicaţii a UE este încă departe de a se materializa, arată un raport al Comisiei Europene.
Creşterea concurenţei a fost determinată şi de „Articolul 7”, o măsură introdusă în 2002 care prevede obligaţia autorităţilor naţionale de reglementare din telecomunicaţii de a informa Comisia în prealabil atunci când intenţionează să reglementeze diferite segmente ale  respective.
De la introducerea procedurii „Articolul 7”, autorităţile naţionale de reglementare au înaintat Comisiei spre examinare peste 1.000 de proiecte de măsuri.
În ultimii doi ani, această procedură de notificare a permis o reglementare mai redusă şi mai adecvată pe pieţele de telecomunicaţii.
Însă autorităţile naţionale de reglementare continuă să aplice soluţii diferite în cazuri în care problemele de concurenţă sunt asemănătoare.
Printre acestea se numără modurile de reglementare diferite când operatorii de telecom separă serviciile furnizate altor operatori de cele oferite beneficiarilor finali (separare funcţională) sau aplicarea unor modalităţi diferite de calculare a tarifelor.
De exemplu, la calcularea tarifelor de terminare a apelurilor, o serie de autorităţi de reglementare includ costuri care nu au nicio legatură cu serviciul, cum ar fi cele pentru spectrul de frecvenţe, ceea ce duce la creşterea tarifelor.
Incertitudinile de reglementare ar putea afecta materializarea unor proiecte de infrastructura care implică investiţii considerabile, cum ar fi reţelele de acces de noua generaţie, (Next Generation Access – NGA), necesare pentru asigurarea accesului tuturor europenilor la servicii de bandă largă de cel puţin 30 Mbps până în 2020.
Sursa: wall-street.ro

Articole similare:

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed
  • Reddit
  • StumbleUpon

Lasa un comentariu