Se scumpeşte cablu?

Se scumpeşte cablu?

Proprietarii de reţele electronice (cablu, internet, TV) au arătat, în cadrul unei dezbateri publice organizate la Primăria Capitalei, că vor fi nevoiţi să scumpească serviciile dacă municipalitatea va introduce, din 2011, o taxă care îi vizează.

Potrivit reprezentantului Romtelecom, Răzvan Ionescu, proprietarii de reţele electronice vor trebui să plătească circa 365 de euro pe kilometrul de reţea, o sumă prea mare, în opinia sa. Ionescu spune că tarifele de comunicaţii electronice la client sunt unele dintre cele mai mici în Europa, iar noua taxă plănuită de edili se va regăsi în ceea ce plăteşte cetăţeanul, potrivit NewsIn.

Primăria speră ca prin noua taxă, introdusă în taxele şi impozitele pe 2011, să aducă anual la bugetul Capitalei în jur de 368 de milioane de lei (circa 90 milioane euro). Operatorii de servicii spun că suma este uriaşa, în condiţiile în care cifra de afaceri a industriei de comunicaţii a fost de patru miliarde de euro în 2009, iar profitul pe toată ţara, de 500 de milioane euro.

Operatorii se întreabă şi dacă, prin noua taxă, primăria nu încurajează proiectul NetCity, unde închirierea unui kilometru de reţea este de 85 euro şi unde nu se va impune noua taxă municipală.
Aflat în dezbatere publică, proiectul menţine la nivelul din 2010 impozitele pe case, terenuri şi autoturisme, însă prevede introducerea taxei pe reţele de comunicaţii electronice – 5 bani pe zi pentru un metru liniar, ar putea duce la scumpirea serviciilor oferite de operatorii de telefonie, internet şi televiziune prin cablu.

Acelaşi proiect prevede o taxă de 1,5 lei pe zi pe metru pătrat pentru construcţiile tehnice şi echipamentele (tablouri electrice, stâlpi, construcţii speciale pentru aerisiri) folosite de aceiaşi operatori la transmiterea semnalului telefonic, de internet sau cablu. Taxele ar urma să fie plătite la Administraţia Străzilor.

Sursa: 9am.ro

Articole similare:

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed
  • Reddit
  • StumbleUpon

Lasa un comentariu