Televiziunea este preferata advertiserilor

Televiziunea este preferata advertiserilor

Deşi în urmă cu cinci ani ponderea televiziunii începuse să scadă în bugetele de marketing, apariţia crizei a facut ca aceasta să fie cel mai ieftin  mediu de promovare şi implicit preferata advertiserilor.

Astfel, cu toate că internetul este văzut drept “copilul minune al publicităţii”, încasările sunt încă mici, iar în 2010 piaţa va depăşi cu puţin noroc 20 de milioane de euro, a declarat Orlando Nicoară, directorul general al Apropo Media, în cadrul Orange MeetUp, eveniment organizat de Orange.

În timp ce numărul de utilizatori de internet creşte, reţelele sociale au devenit  tot mai populare – cei peste un milion de utilizatori ai Facebook şi de peste patru milioane de Hi5 – , investiţiile în acest mediu nu sunt încă foarte mari.

Costurile mici sunt şi principiul pe care se bazează publicitatea de tip word of mouth, o modalitate de promovare prin intermediul conversaţiilor faţă în faţă sau pe internet.

Dezavantajul este însă lipsa unor instrumente de măsurare pentru a vedea în ce fel investiţiile în acest tip de promovare aduc şi vânzări.

De exemplu, 68% dintre internauţii români cu vârste peste 15 ani citesc opiniile altor persoane atunci când vor să cumpere un produs, iar în cazul a 57% dintre utilizatorii de internet intenţia de achiziţie a scăzut după ce au citit opinii negative despre un produs sau un serviciu.

“Word of mouth este un intrument de marketing foarte putenic, care aduce mulţi bani daca îl foloseşti corect. Câteva exemple de branduri care s-au dezvoltat astfel sunt Google, Starbucks, Zappos (n.red retailer online de incaltaminte) sau Weight Watchers (n. red. un program de slabit lansat în anii 1960). În ultimul timp conversaţiile s-au mutat tot mai mult pe reţele sociale, bloguri ori forumuri, “word of mouth” devenind astfel “world of mouth”, afirmă Sam Berteloot, manager partner, la InSites Consulting, o companie cu peste 13 ani de experienţă în studiile de piaţă pe internet.

El explică, că pentru a face ca oamenii să vorbească despre produsul sau serviciu al unei companii, subiectele puse în discuţie de respectiva companie trebuie să fie interesante şi să ducă la o indentificare a oamenilor cu brandul.

Specialistul în online a oferit exemplul echipei de fotbal FC Bruges din oraşul belgian Bruges, care deşi joacă slab, iar serviciile oferite în stadion nu sunt de calitate, în fiecare an numărul de bilete vândute creşte.

Pe de altă parte, un alt lucru pe care managerii de marketing trebuie să-l facă pentru a avea succes prin acest tip de promovare este să gestioneze mereu comunicarea şi să le mulţumească de fiecare dată consumatorilor pentru reacţiile negative.

“La noi nu există o persoană care să gestioneze word of mouth pentru că oamenii nu au bugete mari de investiţii. Managerii vor promovare word of mouth pentru că toată  lumea spune ca este ieftină, dar problema este că nimeni nu o gestionează. Oricum, cei care vor să apeleze la word of mouth trebuie să comunice constant astfel, să spună lucruri interesante şi să interacţioneze cu utilizatorii. Dar presupun că oamenii de marketing nu au timp de aceste lucruri”, a afirmat Bogdana Butnar, director general şi de strategie la MRM Worldwide, agenţia de digital a grupului de comunicare McCann Worldgroup România.

Chiar dacă  la noi se vorbeşte despre reţele sociale mai ales în ultimii doi ani, în România a existat word of mouth încă de la începuturile internetului, când discutţile erau pe forumuri, chat şi Mirc, remarca Orlando Nicoară, directorul general al Apropo Media, divizia de internet al grupului MediaPro.

Pe de altă parte, chiar dacă industria de online este văzută adesea ca un mediu mai puţin afectat de criză, situaţia economică a influenţat şi promovarea pe internet.

“Piaţa ar putea trece cu puţin noroc peste 20 de milioane de euro. În general reclamele de pe internet sunt adaptări ale spoturilor de pe televiziune sau radio sau ale printurilor. Vorbim despre puţine campanii gândite pentru a vinde în online, vorbim despre site-uri în care nu exista date de contact. În schimb, avem televiziunea care înseamnă cam 70% din investiţiile în publicitate şi este un mediu foarte ieftin şi sigur, iar ca marketer te duci pe TV pentru că este mai sigur decât social media”, spune şeful Apropo Media.

Anul trecut, investiţiile în publicitate pe televiziune au fost de circa 225 de milioane de euro din întreaga piaţă de publicitate estimată la 347 de milioane de euro, conform studiului Media Fact Book realizat de Initiative Media, agenţia de media a grupului Lowe.

Pe de altă parte, investiţiile în publicitatea online au fost în 2009 de circa 15,4 milioane de euro, potrivit asociaţiei industriei româneşti de publicitate pe internet IAB România şi companiei de consultanţă financiară PricewaterhouseCoopers România.

Sursa: wall-street.ro

Articole similare:

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed
  • Reddit
  • StumbleUpon

Lasa un comentariu