Paul Ceglia sustine ca detine 84% din Facebook!

Paul Ceglia sustine ca detine 84% din Facebook!

Newyorkezul de 37 de ani care pretinde că e proprietarul de drept al celei mai cunoscute reţele sociale din lume a fost profesor, vânzător de îngheţată, fotograf şi patronul unei afaceri online.

Paul Ceglia, cel care revendică 84% din Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, în baza unui contract din 2003, susţine că nu şi-ar fi amintit de înţelegerea cu Mark Zuckerberg, fondatorul site-ului, dacă nu era arestat pentru fraudă, scrie Bloomberg Businessweek.

În luna octombrie anul trecut, Ceglia, 37 de ani, a fost arestat pentru fraudă, pentru că a luat bani pentru o cantitate de lemne de foc ce nu a fost livrată niciodată. Aceasta l-a făcut să caute prin casă documente pentru a plăti banii clienţilor săi. Ceglia a declarat că în timp ce căuta a găsit un acord semnat în urmă cu şapte ani cu Zuckerberg, cu un an înaintea lansării reţelei de socializare. Potrivit estimărilor de pe piaţă, pachetul de acţiuni al lui Ceglia ar valora 21 de miliarde de dolari.

Ceglia s-a născut în Wellsville, în statul New York. După liceu a predat doi ani într-o şcoală din New Mexico, apoi şi-a deschis o afacere cu îngheţată în New York. În 2001 a fost angajat la firma StreetDelivery şi fotografia intersecţiile oraşului. În 2003 însă, în baza unei plângeri în legătură cu drepturile de autor asupra fotografiilor, Ceglia a părăsit compania. “Nu am cuvinte bune de spus despre Ceglia”, susţine Andrei Loga, fondator şi CEO al StreetDelivery.

În prezent el locuieşte în Buffalo cu soţia şi cei doi copii ai săi. În 2003 an şi-a dezvoltat propria afacere, StreetFax, companie care copia modelul de business al StreetDelivery.com. De aceea el căuta programatori pentru site-ul companiei. În acest fel l-a întâlnit pe Zuckerberg cu care a semnat un contract. Ceglia susţine că în urma acordului, i-a dat tânărului 1.000 de dolari pentru dezvoltarea unui site şi a primit 50% din afacere.

De asemenea, contractul prevedea că partea sa urma să crească cu 1% pentru fiecare zi de întârziere după 1 ianuarie 2004, până la finalizarea site-ului. Facebook a fost lansat pe 4 februarie, ceea ce înseamnă 34 de zile de întârziere. Reprezentanţii Facebook susţin că documentele prezentate în instanţă de Ceglia sunt false. Unul dintre avocaţii companiei a recunoscut însă că Zuckerberg a semnat un contract cu Ceglia, dar nu i-a oferit acestuia vreun procent din afacere.

* Sursa – Ziarul Financiar

Articole similare:

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed
  • Reddit
  • StumbleUpon

Lasa un comentariu