Votul electronic faciliteaza procesul electoral pentru romanii din strainatate

Votul electronic faciliteaza procesul electoral pentru romanii din strainatate

GRSPSociety, Asociaţia Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români, a propus votul electronic ca soluţie pentru facilitarea procesului electoral pentru românii din străinătate.

Documentul de politici publice pentru introducerea votului electronic pentru romanii din strainatate, lansat de GRSPSociety este fundamentat pe avantaje precum  costurile reduse de operare în comparaţie cu extinderea numărului de secţii de votare sau a votului prin poştă, gradul înalt de securitate şi depistarea oricărui vot dublu, creșterea gradului de participare, lipsa costurilor suplimentare pentru cei cu acces la Internet, accesibilitatea și atractivitatea, economia de timp la numărarea voturilor și raportarea rezultatelor, iar rezidenții temporari în străinătate pot vota pentru circumscripția unde își au reședința permanentă în cadrul alegerilor parlamentare.

România este ţara europeană cu proporţia cea mai mare din populaţie care trăieşte în afara graniţelor. Deşi 15% din cetăţenii români se află în afara ţării, iar voturile lor au reprezentat mai puţin de 1.4% din numărul total de voturi la ultimele alegeri, prevederile legislației electorale privind egalitatea participării la alegeri a cetățenilor români din străinătate rămân, până în acest moment, doar un deziderat.

Deşi mai multe ţări din Uniunea Europeană au testat diferite proiecte de vot electronic, Estonia este singurul membru UE care folosește această procedură pe scară largă. Prevederi legislative pentru votul electronic la distanţă există în şapte ţări.

“Diaspora Votează” doreşte să introducă votul electronic pentru românii din străinătate pornind de la exemple de bune practici ale altor state din Uniunea Europeană. Panelul Diaspora Votează vine în urma organizării a 17 dezbateri cu reprezentanţi ai românilor din 11 ţări, colectării de chestionare pe acest subiect de la români din 26 ţări, realizării unei serii de discuţii cu experţi în domeniu şi realizării unei analize detaliate a soluţiilor folosite în alte ţări. În acelaşi timp, vrea să convingă factorii de decizie că e timpul ca şi românii să se poată bucura de o nouă procedură de vot, eficientă şi corectă.

Articole similare:

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed
  • Reddit
  • StumbleUpon

Lasa un comentariu