Depozitul de calculatoare este pe profit în primul trimestru

Depozitul de calculatoare este pe profit în primul trimestru

Compania mai are în prezent doar 43 de magazine funcţionale în ţară faţă de 102 câte avea în octombrie 2008, la începutul crizei financiare.

Compania C.N.D.P.I. Romsoft, care operează reţeaua de retail IT&C Depozitul de Calculatoare, a obţinut în primul trimestru al anului un profit de 1,35 de milioane de lei (320.000 de euro), a declarat Virgiliu Răducanu, acţionarul majoritar al companiei.

“Suntem  în grafic. Am obţinut un profit de 1,35 milioane de lei cu care ne-am plătit datoriile. Ne aşteptăm ca lucrurile să evolueze astfel”, a spus Răducanu fără a preciza însă şi valoarea veniturilor din primele trei luni ale anului.”

Romsoft a obţinut profit pe fondul restructurarii companiei, acţiune iniţiată odată cu schimbările dramatice din ultimii doi ani de pe piaţa locală de retail IT&C.

Compania are în prezent 43 de magazine funcţionale în toată ţara, de la 102 cate avea în urmă cu aproape doi ani. Potrivit lui Răducanu, pe fondul crizei, Depozitul de Calculatoare a ajuns la 200 de angajaţi în 43 de magazine de la 750 în 102 câte avea în octombrie 2008.

El a mai spus că unul dintre motivele de îngrijorare pentru companie este o eventuală noua scădere a pieţei, având în vedere că Guvernul a anunţat reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%, parte a angajamentului faţă de Fondul Monetar Internaţional.

În altă ordine de idei, compania negociază prelungirea unei linii de credit de 2,65 de milioane de euro cu BRD. Potrivit lui Virgil Raducanu, negocierile cu instituţia financiară vor mai dura încă 30 de zile până la anunţarea unui rezultat. “Am propus BRD ca în următoarele 18 luni să plătim eşalonat 60% din datorie. Asta înseamnă cam 75.000 de euro pe luna”, a declarat Răducanu.

În acest moment, Depozitul de Calculatoare este cel mai mare retailer IT&C din România care are o reţea de magazine în toată ţara, după ce Ultra Pro Computers, cea mai mare reţea IT&C în urmă cu trei ani, a intrat în 2009 în insolvenţă, iar pronunţarea falimentului este aşteptată luna viitoare.

Ultra Pro, o companie fondată de soţii Alina şi Cristian Fughina, acumulase datorii de 28 de milioane de euro la 84 de creditori. Compania a înregistrat venituri de 312,86 milioane de lei (84,9 mil. euro) în 2008, iar încasările companiei au fost lovite puternic în primele şase luni ale anului trecut, ridicându-se la doar 56,04 milioane de lei (13,5 milioane de euro).

În prezent cel mai mare retailer IT&C din România este eMAG, care a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 63,3 milioane de euro, cu 12% sub nivelul anului 2008 şi sub estimările iniţiale ale companiei (66 mil. euro). Compania a obţinut în primul trimestru al anului venituri de 19 milioane de euro, cu 80% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Nici eMag nu a traversat fără emoţii anul 2009. După ce îşi dublase în 2007 afacerile la 70 de milioane de euro, reprezentanţii magazinului online îşi stabileau ca plan o nouă dublare, la 140-150 de milioane de euro pentru 2008. Compania îşi setase costurile şi personalul pentru această ţintă, dar recesiunea a stricat tot, iar magazinul online s-a aflat la un pas de dificultăţi financiare majore, la fel ca rivalii de la K Tech Ultra Pro sau Flamingo, pe fondul prăbuşirii vânzărilor. eMag a iesit din dificultăţile financiare odată cu achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al companiei de către Asesoft Distribution, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de distribuţie IT&C. eMag ţinteşte pentru acest an afaceri de 100 mil. euro.

Acţionarii Romsoft

  • Virgiliu Raducanu (55 de ani) – 58,7%
  • Rodica Anca Gaspar (59 de ani) – 18,5%
  • Ladislau Gaspar (63 de ani) – 11,2%
  • Marius Adrian Badea (45 de ani) – 11,1%

Sursa: ZF

Articole similare:

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed
  • Reddit
  • StumbleUpon

Lasa un comentariu