Insectobotii-noua generatie de roboti cataratori

Insectobotii-noua generatie de roboti cataratori

 Minghe Li, un robotician al Universitatii Tongji, din Shanghai, China proiecteaza urmatoarea generatie de roboti cataratori, aplicand un studiu efectuat asupra insectelor.

Toate insectele secreta un fluid lipicios in timp ce merg. Acesta creeaza un pod lichid intre picioarele lor si suprafata, formandu-se un fel de adeziv puternic. Minghe Li, a proiectat un insectobot care elibereaza un amestec de miere si apa prin picioare, in timp ce urca pe o suprafata. Acest fluid formeaza un pod lichid asemanator cu cel al insectelor.

Insa acest prototip nu a atins succesul insectelor, asa ca Li a studiat mai atent insectele si a observat ca acestea au picioarele striate. Li incearca sa reproduca aceste striuri folosind silicon.Conform calculelor sale, cu ajutorul striurilor se creeaza mai mult lichid, care este cu pana la 50% mai eficient ca adeziv decat in cazul unui picior fin.

Acest design s-ar putea sa rezolve o alta problema intampinata de Li, ajustarea robotului astfel incat sa secrete lichidul suficient de incet.

 Insectobotul lui Li este in competite cu robotul Gecko, care in locul fluidului se foloseste de milioane de fire de par pentru a se lipi de suprafete.

Articole similare:

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed
  • Reddit
  • StumbleUpon

Lasa un comentariu