Google vrea să facă pace cu ziarele

Google vrea să facă pace cu ziarele


Discuţiile ar putea reprezenta încheierea ostilităţilor dintre Google şi ziare, în special titlurile deţinute de News Corp.

Mogulul media Rupert Murdoch a criticat în repetate rânduri Google pentru subminarea ziarelor prin accesarea conţinutului de ştiri de către internauţi prin intermediul motorului de căutare. În luna noiembrie, Murdoch a vrut să ceară despăgubiri pentru includerea unor titluri în rezultatele de căutare ale Google.

Mai multe ziare au introdus modele de plată online a conţinutului şi şi-au scos articolele din indexul de căutari al motorului de căutare deţinut de Google. Totuşi se pare că motorul de căutare este implicat în site-urile de ştiri prin serviciul Google Checkout care ajută consumatorii să plătească pentru conţinut.

Eric Schmidt a declarat că are o relaţie bună cu Murdoch, în afara poziţiilor publice pe care le ocupă. “Am discutat cu Rupert şi cu încă câţiva executivi şi cred că în prezent am căzut la pace. Am discutat cu News Corp şi alte companii în urmă cu câteva luni despre aceste lucruri”, a declarat Schmidt, în cadrul conferinţei Google Zeitgeist.

“Noi suntem o platformă, nu un competitor al ziarelor. În prezent avem soluţia în publicitate pentru aceştia, dar vrem să avem mai multe variante pentru aceştia”, a mai adăugat executivul. Schmidt crede că site-urile publicaţiilor vor avea un sistem de venit care va include publicitatea, abonamentele şi microplăţile.

Propunerea Google de utilizare a Checkout a întâmpinat o varietate de răspunsuri din partea companiilor media, caţiva argumentând că pot obţine venituri şi fără un astfel de aranjament.

Executivul Google a insistat asupra faptului că Google nu vrea să concureze cu ziarele pentru conţinut. “Google nu vrea să pătrundă pe partea de conţinut, dar va putea să construiască instrumente pentru acesta”, a declarat şeful Google.

Sursa: wall-street.ro

Articole similare:

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed
  • Reddit
  • StumbleUpon

Lasa un comentariu