Primul virus informatic a implinit 25 de ani

Primul virus informatic a implinit 25 de ani

Numele academicianului Fred Cohen este asociat cu nasterea primului virus digital, insa cercetarile sale de pionierat au dus, totodata, si la protejarea computerelor impotriva amenintarilor in anii care au urmat. Fred Cohen a descoperit primul virus in 1983, pe cand era profesor la Southern California University. O echipa de cercetatori de la o universitate rivala tocmai crease, teoretic, pe hartie, primul Troian – un program care permite unui hacker sa preia controlul altui computer – iar Cohen, analizand algoritmul acestuia, s-a gandit ca programul malitios ar putea fi conditionat sa se auto-multiplice.

“Stateam in clasa cu studentii mei si mi-am dat seama ca daca Troianul se va copia in alte programe, atunci toate acestea vor fi infectate si toata lumea care le va rula va duce la proliferarea programului malitios”, marturiseste Cohen. Profesorul a discutat aceasta idee cu Dr Len Adleman, un alt informatician expert in securitatea computerelor de la univeristatea californiana.

In teza sa de doctorat, Fred Cohen a expus descoperirea, insa nu a dat codul sursa al virusului explicit, astfel incat numai expertii sa-si dea seama de acesta, in vreme ce informaticienii amatori sa nu-l poata folosi in scopuri malitioase. Fred Cohen defineste pentru prima oara formal un virus de calculator ca fiind “un program ce poate afecta alte programe de calculator, modificandu-le intr-un mod care presupune abordarea unor copii evoluate ale lor.”

In ianuarie 1986, doi programatori, fratii Amjad si Basit Alvi, din Pakistan, ce conduceau un magazin de calculatoare, specializat in repararea PC-urilor si comercializarea de software,  au creat intamplator virusul, ce astazi s-ar traduce prin “malware”, in timp ce faceau copii piratate ale programelor de software.

S-au implinit asadar 25 de ani de la nasterea primului virus informatic. Numele acestuia era: (c)Brain, cunoscut si ca Lahore, Pakistani, Pakistani Brain, Brain-A sau UIUC. Fratii au declarat in presa (la momentul respectiv) ca au scris acest virus cu scopul de a-si proteja lucrarile personale de piraterie.

Acest virus stia sa faca multe la momentul sau,  iar scopul sau era sa infecteze sectorul boot al unei diskete. Practic muta sectorul bun in alta locatie si il marca drept bad. Dupa inlocuirea sectorului de boot acest mesaj aparea:

Welcome to the Dungeon (c) 1986 Brain & Amjads (pvt) Ltd
VIRUS_SHOE RECORD V9.0 Dedicated to the dynamic memories of millions of
viruses who are no longer with us today – Thanks GOODNESS!! BEWARE OF
THE er..VIRUS : this program is catching program follows after these
messages….$#@%$@!!

Sursa: ironmim.com

Articole similare:

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed
  • Reddit
  • StumbleUpon

Lasa un comentariu