68% dintre utilizatori nu constientizeaza existenta linkurilor suspecte pe retelele sociale

68% dintre utilizatori nu constientizeaza existenta linkurilor suspecte pe retelele sociale

Conform unui nou studiu BitDefender, 68% dintre utilizatori nu constientizeaza existenta linkurilor suspecte pe retelele de socializare.

Studiul a examinat diversele grade de risc la care sunt expuşi utilizatorii reţelelor sociale, în funcţie de nivelul de cunoaştere pe care îl au despre ameninţările care circulă pe fiecare mediu.

Peste 2700 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani au fost chestionaţi cu privire la natura relaţiilor de pe reţelele sociale. În medie, participanţii  la studiu au 137 de prieteni virtuali – majoritatea dintre aceştia fiind colegi sau foşti colegi de la muncă sau de la şcoală (83%), prieteni care lucrează în acelaşi domeniu (64%) şi – surprinzător – oameni pe care nu îi cunosc (42%).

Atunci când vine vorba de răspândirea ameninţărilor în reţelele sociale, mai puţin de jumătate dintre respondenţi (43%) au declarat că şi-au avertizat alţi prieteni din comunităţile virtuale atunci când au observat linkuri sau activităţi suspecte în fluxul de ştiri. 68% dintre aceia care nu au trimis niciun avertisment prietenilor  au recunoscut că nu erau conştienţi de faptul că posturile suspecte pot conţine ameninţări la adresa securităţii – mulţi au declarat că ei înşişi au accesat linkurile, răspândind astfel, fără să îşi dea seama, ameninţările virtuale. 

“A fost interesat să descoperim cât de implicaţi sunt utilizatorii reţelelor sociale atunci când vine vorba de protejarea conturilor lor. În ciuda faptului că reţele sociale sunt recunoscute ca fiind o atracţie principală pentru atacatorii virtuali, 93% dintre respondenţi au declarat fie că nu au nevoie de o soluţie de protecţie pentru Facebook, fie că nu ştiu de existenţa unei soluţii de securitate de acest tip”, a declarat Sabina Datcu, Specialist Analiză şi Comunicare pentru Ameninţări Virtuale şi autoarea studiului.

 


Articole similare:

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed
  • Reddit
  • StumbleUpon

Lasa un comentariu