A alege ca parola pentru conturile tale online cuvantul “parola” sau “password” nu este o idee atat de buna. De fapt, este cea mai proasta alegere, in cazul in care nu vrei sa fii cea mai usoara tinta a hackerilor.
Aceasta parola se claseaza pe primul loc in topul celor mai proaste si mai comune parole, conform SplashData. “Passw0rd”, cu zero in loc de “o”, este ceva mai inteligenta, clasandu-se abia pe locul 18.
Lista este oarecum previzibila. Secvente de litere sau cifre apropiate pe tastatura, cum ar fi “qwerty” sau “123456”, sau nume populare, precum “ashley” si “michael” sunt cele mai comune alegeri. Alte alegeri comune, dar mai greu de explicat, sunt “monkey” (maimuta) si “shadow” (umbra).
Pe site-urile pe care sunt obligatorii parolele care sa contina si cifre si litere, cele mai comune sunt “abc123” si “trustno1”.
Iata lista comuna a parolelor online hackuite, conform SplashData: password, 123456, 12345678, qwerty, abc123, monkey, 1234567, letmein, trustno1, dragon, baseball, 111111, iloveyou, master, sunshine, ashley, bailey, passw0rd, shadow, 123123, 654321, superman, qazwsx, michael, football.
Morgan Slain, CEO al SplashData, le recomanda utilizatorilor care au astfel de parole sa le schimbe cat mai repede cu putinta, pentru ca hackerii sparg cele mai multe conturi incercand, in mod repetat, combinatii comune. Chiar daca oamenii sunt incurajati sa aleaga parole sigure si lungi, ei continua sa aleaga parole slabe si usor de retinut, expunandu-se singuri la riscuri de frauda si furt de identitate.
Compania da si niste sfaturi pentru alegerea parolelor sigure: