Nori de ploaie la cerere folosind tehnologia laser

Nori de ploaie la cerere folosind tehnologia laser

Oamenii de ştiinţă au descoperit că laserele trase în aer pot contribui la formarea picăturilor de apă. Tehnica ar putea ajuta la stimularea ploilor, în viitor.

Dr. Jerome Kasparian şi echipa sa de la Universitatea din Geneva au vrut să găsească o alternativă mai prietenoasă cu mediul la tehnologia folosită în prezent, denumită însămânţarea norilor. Procesul, vechi de 50 de ani, încearcă modificarea cantităţii de precipitaţii  care sunt produse de anumiţi nori prin dispersarea în atmosferă  a anumitor substanţe care servesc ca nuclee de condensare.

Cercetătorii vor să folosească o tehnică mai eco. Ei au descoperit că un fascicul laser tras într-un nor creează un canal de nitrogen ionizat şi de molecule de oxigen. Acestea servesc la condensare.

Echipa lui Kasparian a testat metoda pe cerul din Berlin, timp de mai multe nopţi. Picăturile de apă s-au format acolo unde au tras cu laserul şi unde umiditatea era mare.

Următorul pas al cercetătorilor este să investigheze dacă pot crea condensul într-o zonă mai mare, prin “plimbarea” laserelor pe cer.

În timp ce ploaia la cerere va fi disponibilă abia peste câţiva ani, Kasparian spune că tehnica poate fi adaptată pentru a ajuta meteorologii să prezică apariţia ploilor.

Articole similare:

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed
  • Reddit
  • StumbleUpon

Lasa un comentariu